MJOP voor scholen

Het is van essentieel belang om uw Meerjaren Onderhoudsplan (MJOP) zorgvuldig vast te leggen, waardoor verrassingen worden voorkomen en er budgetten kunnen worden gereserveerd. 

Per 1 januari 2024 heeft de overheid de componentenmethode officieel verplicht gesteld voor het onderwijs. Deze methode treft een nieuwe aanpak voor het opnemen van groot onderhoud in het MJOP.

De componentenmethode wordt ingezet om de kosten van groot onderhoud te verantwoorden. Op deze manier ontstaat er een reëler en transparanter beeld van de vastgoedkosten en de kosten voor groot onderhoud. Door de inzet van de componentenmethode worden nieuwe investeringen in bestanddelen met verschillende levensduur (componenten) ingedeeld, geactiveerd en afgeschreven. Het opsplitsen van alle bestaande activa regels naar nieuwe componenten is vrij veel werk, maar zorgt in één keer voor een schone lei.

Eén van de voordelen van de componentenmethode is dat de kans op groot boekverlies door desinvestering als gevolg van een vervangingsinvestering of groot onderhoud, in de toekomst relatief klein is. Verder draagt het bij aan stabielere toekomstige resultaten.

MJOP voor het onderwijs

De verantwoordelijkheid voor het onderhoud van schoolgebouwen komt steeds meer bij de schoolbesturen te liggen. Scholen zijn zelf verantwoordelijk voor het opstellen en actueel houden van het MJOP voor zowel de gebouwen als de installaties. Het opstellen van het MJOP begint met een uitgebreid bouwkundig onderzoek van het schoolgebouw. Hiermee wordt vastgesteld wat de status van het gebouw is. In het MJOP komen de onderhoudsadviezen op de korte en op de lange termijn naar voren en wordt inzichtelijk in welke frequentie onderhoud nodig is. Elk onderhoudsadvies wordt omgerekend in kosten, waardoor u inzichtelijk krijgt welke budgetten u moet reserveren. Deze onderhoudskosten worden berekend voor de komende jaren, waardoor u niet voor verassingen komt te staan.

Digitaal en dynamisch MJOP

Om een statisch MJOP te voorkomen biedt School Facility de optie om het MJOP te beheren in een eenvoudige software dat te koppelen is met een Facilitair Management Informatie Systeem (FMIS). Met het importeren van het MJOP in het FMIS is het mogelijk een dynamisch MJOP te hanteren. Planning en financiële reserveringen worden automatisch aangepast over de looptijd. Hiermee creëert u digitale werkbonnen, jaarplannen en een overzichtelijk dashboard.

Het FMIS van School Facility biedt een nog efficiëntere aanpak, waardoor het mogelijk is het MJOP te integreren met andere facilitaire processen zoals meldingen en logboeken. Met één druk op de knoop beschikt u daarnaast over een correct format van het financieel jaarverslag voor de accountant.

De werkwijze van School Facility

School Facility helpt schoolbesturen op een overzichtelijke manier het MJOP te actualiseren en te hanteren in de praktijk. Wij hanteren een werkwijze die aansluit bij de regels voor groot onderhoud conform de RJ onderwijs.

√ Ervaren bouwkundigen
De conditiemetingen en het plan wordt opgesteld door een ervaren bouwkundige

√ Conditiemeting conform NEN 2767
Hanteer de NEN2767 norm, een objectieve, vastgelegde systematiek voor het vaststellen van de onderhoudsstaat van bouwkundige en installatietechnische elementen.

√ Een periode van 20/30 jaar
Bij een langere periode mist u geen relevant structureel onderhoud in uw planning en budget wat bij de veel gehanteerde looptijd van 10 jaar nog wel eens het geval is.

√ Conform de componentenmethode
De regelgeving van de verslaglegging groot onderhoudskosten voor onderwijsinstellingen zijn aan strenger regels en voorwaarden onderhevig. De onderhoudskosten kunnen alleen nog via de componentenmethode of onderhoudsvoorziening worden geboekt.

Met School Facility haalt u de expertise in huis om te zorgen voor een goed fundament voor uw huisvesting. Met rapportages die aansluiten bij de behoefte van uw onderwijsinstelling en de mogelijkheid tot het digitaal beheren van het MJOP met het FMIS, kunt u uitgaan van gedegen beheer en grip op de kosten.